buy essay fast http://listbank.info/

MUZIEK COMPONEREN MET JE PC

Componeer en produceer muziek op je PC

 

Of je nu rock, pop, electro, dubstep of melancholische doomcountry. In deze initiatiesessie ben je op je plaats als je je geniale invallen wil leren uitwerken en vereeuwigen.Geen voorkennis vereist.
We gaan aan de slag met materiaal dat op school voorhanden is. Met opensourceprogramma’s zorgen we dat elke leerling een eigen ministudio ter beschikking heeft en de nodige tools meekrijgt om zelf aan de slag te spelen.

Hier is het absolute einddoel: eigen songs kunnen maken op computer. Dit onder begeleiding van professionele en gedreven begeleiders die volop actief zijn in de muziekwereld.

Er kan op diverse manieren worden samengewerkt: het kan gaan van initiatiesessies tijdens de lessen Muzikale Opvoeding, tot projecten waar ism leraren taal, beeld, … kortfilms worden gemaakt  tot vormingen die voor leraren worden aangeboden.

In het project ‘Muziek componeren op je PC’ worden linken gelegd naar wetenschap en techniek. Hierdoor zien jongeren verbanden. Het gaat dus niet enkel om het musiceren op zich of om het leren van losse feitjes. Tevens bieden we vormingssessies aan voor leraren MO/PO/TAAL. Dit project kan worden uitgewerkt tot een omkaderd project dat vanuit een brede invalshoek talrijke verwerkingsmogelijkheden heeft. 

TOEGANKELIJK VOOR ELKE LEERLING

De Notenboom heeft dit programma uitgetest in tal van scholen. Het is geïnstalleerd in heel wat computerklassen en bij duizenden Vlaamse jongeren. Dit is een pracht van een programma, het heeft een prachtige gebruikersomgeving en is eenvoudig in het gebruik zonder daarbij geavanceerde mogelijkheden naast zich neer te leggen. M.a.w. een muziekleraar moet dit programma minstens een keer uitproberen.

Verloop van de sessie:

Inleiding: doelstellingen van de sessie worden uitgelegd.

Muzikale inleiding: aanbrengen van basisritme

Voorstelling van de mogelijkheden van het programma adhv Bass en Beatline Bewerker, Song Editor, Pianoroll

Experimenteermoment/verkenningsfase: leerlingen gaan aan de slag met het programma

Gerichte opdracht  in deze opdracht  vinden de leerlingen een toepassing voor de elementaire verworvenheden.

 

Een voorstelling van een mogelijk eindproduct vind je hieronder: 

 

 

  • De laatste tijd verschijnt veel software waarmee je muziek kunt maken, LMMS is er daar één van.LMMS is open source. Je gebruikt LMMS om melodieën, Beats en synthetische geluiden aan te maken, geluiden te mixen en arrangementen met samples te maken. LMMS kan door een MIDI-keyboard en vele andere apparaten aangestuurd worden. En dit alles in een gebruiksvriendelijk en modern jasje.LMMS kan effecten toepassen op reeds bestaande audio, zo kan je zang opnemen met een programma zoals Audacity, deze als een sample importeren, filters en vervorming op loslaten en er een volledige track van maken. De mogelijkheid om samples aan te maken in hetzelfde programma waarin je ze gebruikt bespaart je het kopiëren van geluiden tussen verschillende programma’s.MOGELIJKHEDEN
  • Een Song-Bewerker om te componeren
  • Een Beat+Bassline Bewerker voor het samenstellen van drumsessies en baslijnen.
  • Een eenvoudig te gebruiken pianorol om patterns en melodieën te bewerken
  • Een FX mixer met 64 FX kanalen en een groot aantal effecten met onbeperkte mengmogelijkheden
  • Vele meegeleverde krachtige instrumenten en effect-plug-ins
  • Een door de gebruiker ingestelde track gebaseerde automatisatie en computer gestuurde geautomatiseerde bronnen
  • Compatibel met standaarden zoals FoundFont2, VST(i), LADSPA, GUS Patches en MIDI
  • Importeren van MIDI en FLP (Fruityloops® project) bestanden

De Songbewerker

De Beat- en Bassline Bewerker

De Pianorol

MAAK SOUNDTRACK VOOR EEN 1 MINUUTFILM;

De 1 minuutfilm is een filmgenre op zich. In heel wat landen worden jaarlijks speciale filmfestivals georganiseerd die uitsluitend aan dit genre gewijd zijn. De opdracht luidt: maak een film die exact 1 minuut duurt (tot op de frame), niet korter, niet langer. Deze regel werkt bijzonder stimulerend. Hoe slaag je erin om in 1 minuut een boeiend verhaal te vertellen? Precies door deze zware restrictie komt een boom van creativiteit vrij. Bovendien is dit genre bijzonder democratisch op het gebied van techniek en budget. Je kan nl. met weinig technische middelen toch een heel mooi resultaat boeken.

MUZIEK EN BEELD

Het beeld is bij film het meest opvallende kenmerk van deze kunstvorm. Geluid lijkt daar meestal ondergeschikt aan te zijn. Toch zijn geluiden van wezenlijk belang voor film. Ze ondersteunen de beelden en helpen de beelden het verhaal te vertellen. Zonder geluid zouden films niet zo makkelijk hun verhaal kunnen vertellen. Geluid wijst de kijker op gebeurtenissen of een sfeer die uit de beelden alleen niet altijd af te leiden is. In film zijn verschillende soorten geluiden onderscheiden: gesproken woord, geluid dat bij de gebeurtenissen past en ten slotte muziek.
De geluiden die bij de gebeurtenissen passen in de film kunnen twee functies hebben. De eerste functie is de meest voor de hand liggende, laten horen wat je ziet. Rijdende auto’s, stromende rivieren, rinkelende telefoons, dichtslaande deuren enzovoorts. De tweede functie van dit soort geluiden is het vestigen van de aandacht op details en dingen die nog niet in beeld te zien zijn. Je kunt het geluid horen van een auto die aan komt rijden, terwijl de auto nog niet in beeld te zien is. Je verwacht dan dat die auto zeer binnenkort wel in beeld te zien zal zijn. Net als in het geval van dialoog helpen de geluiden dan het verhaal van de film te vertellen. 

Muziek verschilt wezenlijk van gesproken woord en geluiden die bij de gebeurtenissen passen, omdat muziek in de meeste gevallen niet binnen de verhaalwereid van de film past. Muziek is iets dat los staat van de gebeurtenissen en de personages, maar wel van wezenlijk belang is in een film. Muziek dient vaak om een extra sfeer aan de beelden toe te voegen. Om deze reden verschilt het gebruik van muziek in films enorm.

Met het programma LMMS heb je ideale mogelijkheden om een eigen soundtrack te creëren.

Enkele aandachtspunten.

1. Filmmuziek gaat méér over klank dan over muziek.
We kennen natuurlijk de beroemde filmmuziek melodieën, maar dat zijn meestal de leaders van een film. De meeste muziek gaat over het ondersteunen van het beeld. Het is tenslotte toegepaste compositie.

2. Bepaal het tempo van de film en maak een tempotrack.
Is er één tempo dat kan gebruikt worden in de hele film of wisselt deze elke seconde?

3. Bepaal de in- en uitpunten van je muziek.
Met andere woorden, waar gaat de muziek klinken en waar stopt de muziek.

 

De docenten van de Notenboom hebben een project uitgewerkt waarbij vakoverschrijdend kan samenwerken met je collega’s taal, beeld, beweging,… Een volledig stappenplan is uitgewerkt waarbij maximaal ingespeeld wordt op aanwezige expertise van het docententeam.

De doelgroep van de De Notenboom zijn in de eerste plaats leraren MO. De Notenboom biedt initiatiesessies aan tijdens de lessen muzikale opvoeding door professionele docenten. Deze docenten komen gedurende één week in het muzieklokaal. De initiatiesessies gaan door binnen de reguliere lessenroosters. Het feit dat alles op locatie gebeurt, binnen de bestaande organisatiestructuur van een school en beperkte logistieke vraagt, zorgt ervoor dat alles vlot kan worden georganiseerd. Er wordt aan de leerlingen een financiële bijdrage gevraagd van € 4,20 (met een minimum van 20 leerlingen per klasgroep).