buy essay fast http://listbank.info/

 RITMES UIT WEST-AFRIKA

Dans, gezang en ritmisch geklap horen in de West-Afrikaanse landen net zo bij het dagelijkse leven als eten en drinken. Zij spelen een rol bij alle belangrijke gebeurtenissen in het leven zoals geboorte en dood, initiatie en huwelijk, bij ziekte of ter onderstreping of aankondiging van dergelijke gebeurtenissen. Ook fungeren ze als begeleiding van werken op het platteland, maar ook ter vermaak in de stand. Vroeger werden trommels natuurlijk ook gebruikt als communicatiemiddel. Elk ritueel en elk feest heeft zijn eigen, zeer precies vastgelegde, muziek en daarmee onlosmakelijk verbonden dans. 

Tijdens deze workshop staat het spelen op de djembé centraal. Dit instrument wordt tot op heden bespeeld tijdens alle belangrijke sociale gebeurtenissen, zoals geboorte, huwelijk, oogst,… Bij elke gebeurtenis horen specifieke ritmes, dansen en liederen. Na het aanleren van de basisklanken worden West-Afrikaanse ritmes gespeeld. Meestal worden binnen een djembé-groep uitgegaan van meerdere ritmische partijen. Denk hierbij aan een baspartij, de doumdoumba, een ritmepartij (meerdere djembé’s die het basisritme uitvoeren) en een solo-partij. Meestal is het de solist die het begin en einde van het stuk bepaalt. Dit wordt meestal gedaan door een kort en afwijkend ritme te spelen: het appèl.  Ook worden geregeld breaks gespeeld: alle spelers spelen dan hetzelfde ritme (vaak slechts enkele maten lang). Daarna wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke partijen of begint een nieuw stuk.

CONCREET

Duur: 45′

Aantal deelnemers: 25

Leeftijd: vanaf 2de graad basisonderwijs

Voorzieningen: ruim lokaal

Lestekst:klik hier

Code: WA

 • VOLG ONZE ACTIVITEITEN

  Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

  This message is only visible to admins:
  Problem displaying Facebook posts.

  Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
  Type: OAuthException
  Code: 190
  Subcode: 460
  Click here to Troubleshoot.
 • Visie
 • Docenten
 • Contact
 • In de pers
 • Publicaties
 • Archief